زندگی از منظر قرآن
گروه معارف- از نگاه آیات و روایات زندگی محدود به این دنیا نبوده، بلکه زندگی اصلی در آخرت است که البته جاودان و زندگی در این دنیا در مقایسه با آخرت تنها نظیر زندگی در رحم در مقایسه با دنیا است.
به گزارش ایکنا از آذربایجانشرقی، قرآن در آیات اعتقادی، کتاب تبیین اصل معناداری زندگی و در آیات احکام و اخلاقی راه و روش زندگی معناداراست. معنا و هدف زندگی بسیار مهم است و همین سبب میشود که در نگاه ادیان و اسلام زندگی محدود به این دنیا نشود.
از نگاه آیات و روایات زندگی محدود به این دنیا نبوده، بلکه زندگی اصلی در آخرت است که البته جاودان و زندگی در این دنیا در مقایسه با آخرت تنها نظیر زندگی در رحم در مقایسه با دنیا است.
«فلسفه حیات» یا «معنی زندگی» یکی از اساسی ترین موضوعات زندگی انسان است. یکی از آموزههای ادیان الهی معنی دار بودن و هدفمند بودن زندگی است.
از نظر قرآن کریم زندگی دنیوی انسان، موضوعیت دارد و در ارتباط تنگاتنگ با آخرت قرار دارد. قرآن کریم برای درک معنی و حقیقت زندگی، انسانها را به مطالعه در اسرار آفرینش دعوت میکند.
اگر انسان نتواند دریابد که «هدف از حیات چیست؟» و پاسخی مناسب برای این پرسش نداشته باشد، زندگی را پوچ و بی معنی خواهد یافت. همه فعالیتهای آگاهانه و ناآگاهانه انسان زمانی مفهوم خواهد داشت که هدف نهایی زندگی روشن باشد.
هدفی که ما برای زندگی خود در نظر میگیریم همه زندگی ما را تحت تأثیر قرار میدهد و به تعبیر دیگر به زندگی ما جهت و معنی میدهد. سعادت و کمال انسان در گرو شناخت هدف و آگاهی از فلسفه حیات است. برخی به علت سرگرم شدن به لذتهای مادی و انس گرفتن با ظواهر زندگی به هدفی والاتر از آن نمی اندیشند و به تعبیرقرآن کریم کسانی هستند که به حیات دنیا راضی شده و به آن آرام گرفتهاند و همین آرامش دروغین سبب شده است که به طور جدی درباره ی هدف زندگی نیندیشند.
مطالعه در نظام آفرینش برای یافتن هدفداری نظام عالم یکی از دستورهای قرآن کریم است. چنین مطالعهای نشان دهنده آن است که هر موجودی که در جهان آفرینش وجود دارد از اجزایی خاص تشکیل شده است که این اجزا با تناسب و ارتباط و هماهنگی یکدیگر هدفی خاص را تعقیب میکنند. عنصر هدفداری و غایتمندی اساسی ترین عامل در پیوستگی و ارتباط و هماهنگی نظام جهان است چرا که اساساً بدون هدف، مجموعه دارای نظام ایجاد نمی شود. از نظر قرآن کریم آفرینش براساس حق صورت پذیرفته است و نشانه های آن برای صاحبان علم و آگاهی در نظام هستی گسترده شده است.
آفرینش جهان بیهوده نیست
حجتالاسلام جواد حاجی زاده، امام جمعه اهر در گفتوگو با ایکنا اظهار کرد: نگاه درست به نظام آفرینش و مطالعه در سراسر هستی، بیانگر هدفدار بودن جهان آفرینش است. آفرینش جهان بیهوده نیست؛ قرآن کریم با استناد به حکیم بودن خدواند، در جاهای گوناگون بر این نکته تأکید می کند که آفرینش جهان حق است و باطل و بازیچه و سرگرمی نیست.
وی افزود: هدف فرد از کار کردن، تحصیل علم، توالد و تناسل و حتی غذا خوردن ادامه زندگی است.
وی با استناد به آیه ۲۵ سوره حدید خاطرنشان کرد: در این آیه میخوانیم: همانا ما پیمبران خود را با ادلّه و معجزات فرستادیم و با ایشان کتاب و میزان عدل نازل کردیم تا مردم به راستی و عدالت گرایند و آهن و دیگر فلزات را که در آن هم سختی جنگ و کارزار و هم منافع بسیار بر مردم است، نیز برای حفظ عدالت آفریدیم و تا معلوم شود که خدا و رسلش را با ایمان قلبی که یاری خواهد کرد؟ هر چند که خدا بسیار قوی و مقتدر و از یاری خلق بی نیاز است.
حجتالاسلام حاجی زاده، ضمن بازگو نمودن نحوه گام نهادن انسان به این جهان ادامه داد: هر موجودی براساس برنامهای سنجیده و حساب شده به این جهان گام نهاده و به سوی هدف حکیمانهای در سیر و حرکت است. انسان نیز که برترین آفریده خداست از این اصل کلی مستثنی نیست و حیات و هستی او نیز بی حساب و اتفاقی نیست.
امام جمعه اهر، یادآور شد: انسان برای رسیدن به هدفی والا خلق شده و به سوی آن هدف متعالی روان است و زندگی او پدیده ای پوچ و بی معنی نیست بلکه پدیده ای کاملاً هدفدار است.
وی با اشاره به فرموده پیامبراکرم(ص) افزود: پیعمبر(ص) می فرمایند: همانا دنیا برای شما آفریده شده و شما برای آخرت.
حجتالاسلام حاجی زاده، معنای مردن را در تُهی شدن زندگی از معنا تاثیرگذار دانست و تاکید کرد: آنچه زندگی را از معنا تُهی میکند مردن نیست، بلکه معنای مردن است. مرگ میتواند به گونهای معنا شود که زندگی را به معنایی تهدید کند و شر باشد و نیز میتواند به گونهای معنا شود که برای زندگی مشکل معنا بوجود نیاورد. قرآن تلاش میکند تا با ارایه معنایی از مرگ، آن را به پدیدهای تبدیل کند که ویرانگر معنای زندگی نباشد و نیز با بیان چگونگی و حضور خدا در هنگام مردن و بازگشت انسان به سوی خدا، مرگ از تلخی بیرون آید و نه تنها به معنای زندگی آسیب نرساند که آن را معنا ببخشد.
نظام عالم به مثابه موجودی شعورمند بسیار دقیق عمل میکند
حجتالاسلام حسن مرسلی، امام جمعه مهربان در گفتوگو با ایکنا، اظهار کرد: یکی از دلایل معنی دار بودن زندگی از نظر قرآن کریم این است که بر اساس تعالیم قرآن کریم نظام عالم به مثابه موجودی شعورمند بسیار جدی و دقیق عمل میکند و همین مسأله معنی دار بودن زندگی را یادآوری میکند.
وی افزود: برای شناخت اهداف خداوند از آفرینش و معنی دار بودن نظام زندگی، قرآن کریم انسانها را دعوت به تفکر و اندیشه در نشانههای خداوند در هستی میکند.
وی با استناد به آیه ۱۹۱ سوره آل عمران خاطرنشان کرد: در این آیه میخوانیم: همانان که در هر حال ایستاده و نشسته و بر پهلو آرمیده خدا را یاد مى کنند، و در آفرینش آسمانها و زمین مىاندیشند که: پروردگارا، این جهان را بى هدف نیافریدهاى، تو از هر کار باطل و بیهودهاى منزّهى، ازاین رو تحقق رستاخیز و کیفر و پاداش آن حتمى است، پس پروردگارا، ما را از عذاب آتش آن روز نگه دار.
حجتالاسلام مرسلی، ار رابطه تنگاتنگ زندگی دنیوی با زندگی آخرت گفت و ادامه داد: از نظر قرآن کریم زندگی دنیوی موضوعیت دارد و در رابطه تنگاتنگی با زندگی آخرت قرار دارد. هیچ کدام از این دو فدای دیگری نمی شود. فدا کردن آخرت به خاطر دنیا امری مذموم است و به همان اندازه نیز رها کردن زندگی دنیوی به خاطرآخرت نکوهش شده است.
امام جمعه مهربان، یادآور شد: آنچه خدواند در روی زمین قرار داده است برای آزمایش انسان است؛ پس جهان آزمایشگاهی است که همه گونه وسایل آزمایش انسان در آن فراهم شده است.
وی با اشاره به فرموده پیغمبر(ص) افزود: پیامراکرم(ص) می فرمایند: همانا برای دنیا فرزندانی است و برای آخرت، فرزندانی. شما از فرزندان آخرت باشید و از فرزندان دنیا مباشید.
حجتالاسلام مرسلی، انسان مسئول اعمال خویش دانست و تاکید کرد: قرآن کریم انسان را مسئول اعمال خویش معرفی کرده است و بیان می کند که او در مقام محاسبه اعمال باید پاسخگو باشد، حساب رسی و ارزیابی اعمال نشانه معنی دار بودن زندگی است.
زندگی ,قرآن ,انسان ,کریم ,آفرینش ,جهان ,قرآن کریم ,زندگی دنیوی ,بودن زندگی ,امام جمعه ,زندگی محدود ,موجودی شعورمند بسیار ,مثابه موجودی شعورمند ,ک منبع
درباره این سایت